Spakliblog - régészet, művészet és történelem

Blog régészetről, művészetről és történelmi érdekességekről egy londoni leletmentő régész (mellékállásban művészettörténész) tollából.

Friss topikok

Facebook

2013.06.11. 10:12 sEm

Graffiti a templomban

Címkék: művészet graffiti érdekességek Spanyolország

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én kifejezetten szeretem a templomokban nézegetni a festményeket. Valószínűleg ez még gyerekkoromból ered, amikor a szentbeszéd alatt mindig az oltárképet vizsgáltam. Szép szabályai is vannak ezeknek az ábrázolásoknak, lehet tudni, hogy ki kicsoda a képen, miért van ott éppen, öröm rájuk nézni.  Éppen ezért a fehér falú, modern szentélyek számomra kórházszerűek, és valószínűleg így gondolhatta  Ramon Borr atya is, aki nemrégiben úgy döntött, hogy kellene egy kis szín a templomba, ahol ő a plébános. Ugyanis a Barcelonától nem messze fekvő, neoromán Szent Eulália templom nemrég még semmiben sem különbözött a többi katalán templomtól, ugyanolyan szerény berendezésű volt, a falak színe jellegtelen, a szobrok pedig egyszerűek. Ezért megkeresett különböző művészeket, akik templombelsők dekorálásával foglalkoznak, hogy árajánlatot kérjen a kupola kifestésére, de sajnos az áraik magasabbak voltak, mint amennyit a munkára szánni tudott a plébánia. Ekkor támadt az az ötlete Ramon atyának, hogy egy graffiti-művészt kér meg erre  a munkára.

st-eulalia.jpg

– Bár a sajtó a graffitisokat vandáloknak állítja be, számomra ez is csak egy művészeti forma – nyilatkozta később az újságoknak.

Az atyának Raul Sanchez Araque-ra esett a választása, aki House néven tevékenykedik Alicantéban. A jelenleg 34 éves művész főállásban műveli a falfestészetet, komoly portfóliója van a festményeiből. Cégek számára és a maga szórakoztatására is festeget, ez utóbbiakért már többször meggyűlt a baja a rendőrséggel. Saját elmondása szerint sokéves tapasztalata ellenére meglepődött, izgatott lett, majd nagyon megijedt, amikor az atya felkérte erre a szokatlan munkára.

Szeretett volna alaposan felkészülni, ezért múzeumokban és könyvtárakban tanulmányozta a román kor festészetét.  Egy barátjával, a Rudi fedőnevű graffitissel álltak neki a munkának. Meglehetősen rövid idő állt rendelkezésükre – összesen tíz nap –, mert egy esküvőre el kellett készülniük. Nemcsak  a freskó stílusára figyeltek oda, hanem arra is, hogy minél jobban leplezzék a graffitis technikát.

– Csak egy graffitiművész veszi észre, hogy festékszórót használtunk. Megpróbáltuk minél jobban elrejteni, mert a román korban biztosan nem létezett még ez a technika.

house-grafiti.jpg

Ha figyelmesen megnézzük a képet, akkor feltűnik rajta egy idős hölgy is, aki egy gyűszűt ad oda az előtte álló kisfiúnak.  A hölgy House nagymamája, aki varrónő volt, és az 50-es években csodával határos módon gyógyult ki egy halálos gerincbetegségből.

church-graffiti.jpg

Ramon atya nagyon elégedett, és azt tervezgeti, hogy a jövőben folytatják a munkát a templom középkori és az ötvenes években épített szárnyaiban is.

Mióta az újságokban is megjelent a különleges festmény, azóta egyre többen mennek oda, hogy megcsodálják. Ebből is látszik, hogy Ramon atya, House és Rudi közös munkája teljesíti azt, amit XVI. Benedek pápa mondott:  "A művészet feladata az, hogy vonzza a híveket."

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spakli.blog.hu/api/trackback/id/tr795355235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joszip 2013.06.12. 18:05:37

Több ilyen alkalom kéne!

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.06.13. 10:45:38

@doggfather: Nekem is nagyon tetszik, a stílus és a technika is.
@Joszip: Egyetértek, a kérdés csak az, hogy mennyire tartós ez a fajta falfestés, nem hólyagosodik-e fel idővel, pereg le. Jó-e a falnak - engedi-e megfelelően lélegezni.
Megannyi kérdés...
süti beállítások módosítása