Spakliblog - régészet, művészet és történelem

Blog régészetről, művészetről és történelmi érdekességekről egy londoni leletmentő régész (mellékállásban művészettörténész) tollából.

Friss topikok

Facebook

2013.05.28. 14:00 sEm

Hogyan ne restauráljunk egy festményt?

Címkék: érdekességek

Ismeritek ugye azt a játékot, hogy keresd meg a két egyforma festmény között a tíz apró különbséget? Na tessék itt az én feladványom: keressétek meg a különbséget a két kép között

 

…és ha erre azt mondod kedves olvasó, hogy ez csalás, mert nem ugyanarról a képről van szó, akkor én elmesélem neked, hogy bizony ez az eredeti festmény és annak restaurált változata, ugyanis ez a két kép jelenleg egy és ugyanazon helyen található, pontosabban az első a második alatt. Mindez pedig annak köszönhető, hogy nemrégiben egy idős hölgy magánszorgalomból restaurálta Elias Garcia Martinez, XIX. századi festő Ecce Homo című freskóját ami több mint száz éve dísze a Santuario de Misericodia templomnak Borja városában, nem messze Zaragozától.

Történt ugyanis, hogy az elmúlt években a freskó állaga a nedvesség miatt egyre romlani kezdett, ahogy az alábbi képen látható:

A hívőket ez elkeserítette, és ezért történhetett meg az, hogy az egyházközség egyik igen lelkes, nyolcvanas éveiben járó hölgytagja ecsetet ragadott és megpróbálta megszüntetni ezt az áldatlan állapotot. A templom folyamatosan nyitva áll mindenki előtt, turisták látogatják és őr is szokta vigyázni, de mégsem vette észre senki az idős hölgy mesterkedését, míg el nem készült vele.
A freskó ugyan nem egy kiemelkedően értékes műalkotás, leginkább a helyiek számára bírt érzelmi értékkel és természetesen Elias Garcia Martinez leszármazottai számára. Na és itt jön az újabb csavar. A megújult festményt ugyanis állítólag akkor fedezték fel, amikor a művész (ez eredeti festőre gondolok itt természetesen)  unokája nagyobb összeget adományozott egy helyi műemlékvédelmi központnak, hogy restaurálják a megromlott állagú művet.

A látogatók és hívők szerint Jézus  leginkább a Majmok bolygója című film egyik szereplőjéhez hasonlít, amit zsírkrétával festettek fel a falra. Az "Ecce mono" (íme a majom) azonban internetes mémmé vált 2012 augusztusában, és turisták özönlötték el a kis templomot, a "krumplifej" megjelent pólókon, borosüvegek címkéjén is. 

Prof. Maria Gomez, a Valencia Egyetem művészettörténésze kapott megbízást a freskó restaurálására, véleménye szerint egy egészen egyszerű eljárással vissza lehet állítani az eredeti állapotokat, mivel a felületi festés híg és friss. 

A legutóbbi tavalyi információk szerint egy eurós belépti díjat szednek a templom kapujában amiből a borjai Szentlélek Idősek Otthonát támogatják. Cecilia Gimenez pedig híres lett, festményeit az e-bayen árusítja és felkérést kapott egy reklámügynökségtől is, hogy dolgozzon náluk kreatív igazgatóként. 

2013-ban pedig megrendezték az első Cecilia Gimenez nemzetközi festészeti versenyt, aminek a szerencsés nyertese 2000 eurós csekket vihetett haza.

Források: http://www.heraldo.es/, http://www.eccemono.es/, http://www.vanguardia.com.mx/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spakli.blog.hu/api/trackback/id/tr605328943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása