Spakliblog - régészet, művészet és történelem

Blog régészetről, művészetről és történelmi érdekességekről egy londoni leletmentő régész (mellékállásban művészettörténész) tollából.

Friss topikok

Facebook

2013.05.28. 11:12 sEm

Egyiptomi graffiti, összefestett Picasso

Címkék: művészet érdekességek

Tegnap a magyar hírportálokon is megjelent a fotója egy luxori templom domborművének, amibe egy buzgó tizenöt éves kínai diák belekarcolta, hogy „Itt járt Ding Jinhao!”. Friss hír, hogy az egyiptomi  Régiségek Minisztériumának (Ministry of State for Antiquities) legutóbbi közleménye szerint a karcolás felületi, könnyen eltávolítható. A kárfelmérést és a restauráció előkészítését már elkezdték.

Egyiptomi vandálkodás.jpg

Az elmúlt egy évben nem csak többezer éves műemlékek ellen követtek el bűncselekményeket, hanem műalkotások ellen is, például 2012 júniusában Picasso „Nő piros karosszékben” 1929-es alkotását festékszóróval rongálták meg a texasi Houstonban, szerencsére a múzeum restaurátorai azonnal, még nedves állapotában el tudták távolítani a ráfújt festéket a festményről. Az elkövetőt két év börtönbüntetéssel jutalmazták. A rongálásról videófelvétel is készült ami itt látható.

Tavaly októberben a Londoni Tate Modernben szignózták fekete festékkel Rothko festménysorozatának egyik nagyméretű darabját, itt a tettes művészeti kiáltványnak szánta a rongálást.

_63360273_63347581.jpg

kép forrása: bbc.co.uk

2013 februárjában pedig Eugene Delacroix „A Szabadság vezeti a népet” című festményét firkálta össze egy látogató filctollal.

Meglepő módon azonban a tavalyi év egyik legfelkapottabb rongálási története nem egy neves műemlékhez, hanem egy kis spanyolországi templomhoz kötődik, amiről majd a délutáni posztban olvashattok.

Később pedig olyan graffitikről, rongálásokról is írok majd, amik mostanra már régészeti és történelmi jelentőséggel bírnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spakli.blog.hu/api/trackback/id/tr395328882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása